June 25, 2024

Ragbi klub Dorćol

Od nas je sve počelo!

O nama

Ragbi klub Dorćol je osnovan 24.05.1998 godine u Beogradu. Osnivačka skupština održana je u Dobračinoj ulici u lokalnoj kafanici “Romansa”. Inicijativa za osnivanje prvog ragbi kluba na Dorćolu poreklu je od bivših igrača Singidunuma i Žarkova, koji su živeli u ovom delu grada. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 22 osobe, a za prvog predsednika kluba jedno je izabran Dragan Pavlović. On je u isto vreme obavljao i funkciju glavnog trenera.

Odmah po osnivanju klub se uključio u aktivnosti Ragbi Saveza Jugoslavije. Vatreno krštenje Dorćol je imao u avgustu iste godine na međunarodnom turniru u Sentešu (Mađarska). Prvu zvaničnu utakmicu u Srbiji klub je odigrao iste jeseni u okviru Prvenstva Jugoslavije u ragbiju XV. Ragbi klub Dorćol se u ragbiju XV takmičio ukupno 9 sezona, sve do 2008 godine, kada je izašao iz članstva Ragbi Saveza Srbije. Za to vreme osvojio je tri Kupa Jugoslavije u ragbiju XV i jedno državno Prvenstvo u ragbiju VII.

Na inicijativu Dragana Pavlovića, 2001 godine je u Srbiji ponovo pokrenut ragbi XIII. Ragbi klub Dorćol je bio prvi klub koji je podržao ovu inicijativu i uz Ragbi klub Morava iz Beograda i Ragbi klub Vojvodina osnivač je Ragbi 13 Federacije Srbije. Po ugledu na neke Engleske klubove u tom početnom periodu, praktično su postojala dve kluba koja su imala jedinstvenu upravu. Ragbi klub Dorćol je bio član Ragbi Saveza Jugoslavije/Srbije, a Ragbi klub Donji Dorćol je bio član Ragbi 13 Federacije Srbije. Ova dva kluba su se ujedinila 2004 godine i od tada pa sve do istupanja iz članstva 2008 godine Ragbi klub Dorćol je bio član obe federacije.

You may have missed